Sisal tapijt, de oorsprong van dit natuurproduct

Er zijn heel veel materialen waar vloerbedekking uit kan bestaan. Denk aan (natuur)steen, houten vloeren of tapijten van kunstmatige of juist natuurlijke stoffen. Bij natuurlijke stoffen kun je onder andere denken aan wol, kokos, bamboe of sisal.


De oorsprong van sisal
De vezels van sisal komen uit de agaveplant. Deze vind je vooral op plantages in Yucatan. Dit is een schiereiland bij Midden-Amerika en het maakt deel uit van Guatemala en Mexico. Dit is uiteraard niet de enige plek waar je de plantages kunt vinden. Ook in Brazilië, Afrika en Indonesië kun je de agave plantages tegenkomen. De plant kan tussen de 110 en de 180 cm hoog worden. De bladeren worden gekapt, waarna ze een soort van geschild worden. Hierdoor komen de vezels vrij die gedroogd, gebleekt en nog verder verwerkt worden, tot uiteindelijk het garen overblijft waarmee sisal tapijt gemaakt wordt.


Kleuren van dit natuurproduct
Omdat het een natuurproduct is, zal het dan ook een grote uitdaging worden als je op zoek bent naar knallende kleuren. De verkrijgbare kleuren variëren van wit tot donkerbruin. De rand wordt meestal afgewerkt met een stoffen band, die wel in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen is. Welke stof er gebruikt wordt voor de band, is afhankelijk van de intensiteit waarmee het tapijt belopen wordt. Mocht je na lang zoeken toch een geverfd sisal tapijt gevonden hebben (ze zijn er wel), zorg er dan voor dat deze niet in direct zonlicht komt te liggen. Hierdoor kan het namelijk verbleken.


Onderhoud en reiniging
Omdat het een natuurproduct is, is het onderhoud iets anders dan van andere soorten vloerbekleding. Regelmatig stofzuigen is in ieder geval noodzakelijk. De behandeling van eventuele vlekken moet met zorg gebeuren omdat het materiaal poreus is, dus de vlek moet in ieder geval zo snel mogelijk verwijderd worden. Nooit wrijven, dan wordt de vlek groter! Natte vlekken moet je droogdeppen met een katoenen doek of keukenpapier. Door natte doeken te gebruiken kun je vuil losweken dat tussen de vezels verborgen zat, waardoor je alleen maar meer vlekken krijgt. Als er vast vuil op zit moet je dit eerst zoveel mogelijk wegschrapen met een bot voorwerp, zoals een lepel. Daarna een klein beetje water op de vlek sprenkelen en daarna doe je hetzelfde als bij een natte vlek.