Perzisch tapijt

Een Perzisch tapijt is een met de hand gemaakt vloerkleed uit Perzië, maar ook uit de wijde omgeving zoals Afghanistan, Tadzjikistan, Oezbekistan, Turkije, Armenië en India en China.

 

 


Dit vloerkleed wordt gerekend tot één van de vroege toegepaste kunsten en zelfs in de Bijbel wordt al gesproken over versieringen van de tempel, waarvoor kleden werden gebruikt. Wanneer men de moderne interieurbladen openslaat, ziet men steeds meer de Perzische tapijten terugkomen in de hedendaagse interieurs, ondanks dat deze voorheen vaak geassocieerd werden met klassieke interieurs. Het kan dus ook in een modern interieur voor sfeer en warmte zorgen, het is alleen van belang dat u uw meubels en de rest van uw interieur goed ermee combineert!

Knoopmethoden en soort pool
Men kan een onderscheid maken in twee globale hoofdgroepen:
- Met de hand geweven stuk zonder pool, ook wel ‘kelims’ genaamd.
- Met de hand geweven en met de hand geknoopte stukken. Deze hebben een pool welke in het weefsel geknoopt is, deze vormt dan de bovenzijde van het kleed.

Naamgeving en authenciteit
Eigenlijk verdwijnt het authentieke Perzische tapijt een beetje onopgemerkt van de Europese markt, want zeker in Nederland is het niet echt een mode-item meer. Een authentiek Perzisch tapijt komt uit Iran of één van de andere bovengenoemde landen, en is gemaakt in de stad of streek waarvan het de naam draagt, zoals een Bijar-tapijt. Dit is vervaardigd in een atelier in deze stad of in de buurt ervan.