Tapijtsoorten

Berber tapijt is vervaardigd van wol. Naast het feit dat wol een luxe uitstraling heeft, zijn op dit moment warme kleuren helemaal in en ook natuurlijke materialen zijn momenteel erg gewild.

 In de huidige trends op het gebied van interieur worden tapijten gebruikt om sfeer en warmte aan de inrichting te geven. Met name design tapijten zijn erg populair in de huidige woontrends.

 Tapijt is er in vele soorten, kleuren, materialen en structuren. Hoogpolig tapijt wordt gekenmerkt door de structuur die tot stand komt door de hoge c.q. lange pool.

 Al sinds de mens zich kan herinneren, worden er in het Oosten en dan specifiek in Noord-Afrika, Perzië en India, tapijten geknoopt en geweven.

 

 Een Perzisch tapijt is een met de hand gemaakt vloerkleed uit Perzië, maar ook uit de wijde omgeving zoals Afghanistan, Tadzjikistan, Oezbekistan, Turkije, Armenië en India en China.

 

 Er zijn heel veel materialen waar vloerbedekking uit kan bestaan. Denk aan (natuur)steen, houten vloeren of tapijten van kunstmatige of juist natuurlijke stoffen. Bij natuurlijke stoffen kun je onder andere denken aan wol, kokos, bamboe of sisal.Er worden steeds meer verschillende soorten vloerbekleding ontwikkeld om zo aan de wens van de consument te blijven voldoen. De volgende grondstoffen worden veel gebruikt: wol, geitenhaar, katoen, jute, sisal, vlas, kokos, polyamide, polyacryl, polyester en polypropyleen.Laminaat wordt steeds meer als vloerbedekking gebruikt. De bovenste laag van laminaat is van kunststof, terwijl het op hout lijkt.

 

 Voor kantoren en bedrijven is er speciaal tapijt, hetgeen projecttapijt wordt genoemd. Dit wordt veel toegepast in vergaderzalen, hotelkamers, trappenhuizen en wachtruimtes.

 Als je van plan bent om tapijt te gaan leggen, dan is het belangrijk om eerst voor geschikt ondertapijt te zorgen. Dit zorgt ervoor dat het tapijt nog comfortabeler aanvoelt en zorgt ervoor dat het ook een langere tijd meegaat. 

 Korreltapijt wordt ook wel grindvloer genoemd omdat het bestaat uit zeer veel grindkorrels die gekleurd of naturel zijn. Het wordt gelegd zonder naden en het vormt dus een mooi en naadloos geheel.

 Tapijt wordt doorgaans vervaardigd van draden die geweven of geknoopt worden. Ook is er vloerbekleding op de markt die gemaakt is van natuurlijke materialen zoals leer en kokos. 

 Karpetten geven een huis een warme en sfeervolle uitstraling. In een kamer met houten of stenen vloeren kan een karpet de inrichting afmaken en daarnaast breekt het de ruimte en geeft het warmte.

 De geschiedenis van Chinese tapijten gaat heel ver terug. Keizer K’ang Hsi en zijn kleinzoon Ch’ien Lung, die in de periode tussen 1662 en 1769 aan het hoofd van het keizerrijk stonden, zijn de beschermheren van de Chinese tapijtknoopkunst.