Het reinigen van tapijt

Het is erg belangrijk dat vloerbedekking goed schoon wordt gemaakt. De manier van reinigen hangt natuurlijk af van het soort vloerbedekking dat je in huis hebt liggen. In dit artikel lees je meer over het reinigen van tapijt.

 


Tips over manieren van reiniging
Enkele tips om ervoor te zorgen dat het tapijt mooi schoon blijft:
• Zorg ervoor dat je zo min mogelijk vuil mee naar binnen neemt door bijvoorbeeld sloffen aan te doen zodra je binnen komt. Zo zorg je ervoor dat zand en ander straatvuil onder je schoenen niet in het tapijt terecht komt. Leg ook een goede deurmat voor de deur en veeg je voeten voordat je naar binnen gaat. Klop wel regelmatig de deurmat uit zodat je niet alsnog het vuil naar binnen loopt.
• Het is belangrijk dat je het minimaal twee keer in de week stofzuigt. Er zijn speciale tapijtharken te verkrijgen die je aan de stofzuiger kun zetten, waardoor veel vuil opgezogen wordt en het tapijt tevens zijn structuur behoudt.
• Het kan natuurlijk voorkomen dat iemand knoeit met eten of een drankje. Wacht niet te lang en verwijder in dat geval meteen de vlek. Een goede vlekkenreiniger hiervoor is bijvoorbeeld Chem-Dry Vlekkenblusser die moeiteloos de vlek verwijdert. Heb je dit niet in huis, dan kun je een vochtige handdoek op de vlek of plek leggen en deze zo eruit deppen.

Onderhoud in de vorm van een grote beurt
Grondig reinigen kun je op verschillende manieren doen en een aantal voorbeelden van schoonmaakmethodes zijn:
• De droge poederreiniging is het grondig schoonmaken door middel van tapijtpoeder. Het poeder moet over het hele tapijt worden uitgestrooid en erin geborsteld worden met een speciaal borstelapparaat. Daarna moet het uitborstelend opgezogen worden.
• Je kunt ook goed schoonmaken door water onder hoge druk in het tapijt te spuiten, dat daarna weer onmiddellijk opgezogen wordt. Deze methode wordt ook wel de injectie-extractie genoemd en hiermee kun je grote hoeveelheden en besmettingen verwijderen.
• Een andere methode voor een grote beurt is de bonnet methode. Bij deze methode wordt het tapijt voorgesprayd met een speciaal reinigingsmiddel. Daarna wordt de top van de vloerbekleding schoongemaakt met behulp van een schijfmachine met een witte katoenen pad. De viezigheid wordt opgenomen door de witte pad en deze moet daarom ook regelmatig tijdens het schoonmaken vernieuwd worden.
Een grote beurt kun je ook laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. Deze beschikken over allerlei apparaten en middelen die ervoor zorgen dat er goed schoon wordt gemaakt. Beschik je zelf over de juist middelen, dan kun je een grote beurt ook zelf uitvoeren.

In onderstaand engelstalig videofragment van Chemdry ziet u hoe dit product eenvoudig een zeer vies tapijt weer schoon krijgt.