Informatie over het leggen van tapijt

U hebt besloten dat er in uw woning nieuwe vloerbedekking moet komen en u heeft mooi tapijt uitgezocht. Dan bent u er nog niet, want dit moet ook nog gelegd worden.

 

 


Zelf doen of laten leggen
Wanneer u de keuze moet maken tussen zelf doen of laten leggen, dan spelen een aantal aspecten een rol bij het nemen van de beslissing hierover, zoals:
• Het lijkt een heel eenvoudige klus, zeker als men ziet hoe snel vakmensen deze klus uitvoeren. U moet echter wel over enige handigheid beschikken en het is best zwaar werk dat u met twee personen moet doen.
• Er zijn uitvoeringen die gespannen moeten worden en die gelijmd worden; deze methodes vergen weer andere vaardigheden.
• Er zijn zaken die met name bij duurder tapijt gratis leggen aanbieden. Dit doet men als service, maar ook omdat het zeker bijdraagt aan de duurzaamheid en levensduur. Het is dan ook aan te raden om van deze service gebruik te maken. Wanneer men dit echt niet wenst, dan kan men wellicht een korting op de koopprijs bedingen.
• Wanneer u het laat leggen, dan kunt u dit meestal door of via de winkel waar u het koopt, laten regelen. Meestal wordt er met een tarief per vierkante of strekkende meter gewerkt. Wanneer er een speciaal ondertapijt nodig is, dan komen er hiervoor ook nog legkosten bij. Naast uw handigheid, spelen ook de kosten van het tapijt een rol. Wanneer u materiaal van 15 euro per strekkende meter koopt, dan zal het eerder voor de hand liggen om het zelf te doen, dan wanneer u tapijt van 125 euro per stekkende meter aankoopt. De kosten van het leggen zullen anders bij goedkope vloerbedekking in verhouding erg hoog zijn.

Tips over het zelf leggen
Voor u gaat leggen, moet u eerst nagaan of de vloer in de huidige staat hiervoor wel geschikt is. Bij een houten vloer moeten er meestal eerst zachtboard platen op gespijkerd worden om de vloer te egaliseren. Ook een vloer van beton vraagt vaak enige voorbereiding, omdat anders het resultaat niet fraai is en het tapijt eerder verslijt. Bij een vloer van beton zullen eventuele lijmresten en andere oneffenheden eerst verwijderd dienen te worden. Ook al is de vloer schoon en egaal, dan nog is voor sommige soorten een speciaal ondertapijt nodig. Hierdoor slijt het tapijt minder snel en bijkomend voordeel is een extra geluiddemping.
Wanneer u zelf gaat leggen, dan moet u zich realiseren dat dit een zwaar en precies karwei is dat twee rechter handen vereist. Let ook op aspecten die extra aandacht vragen zoals:
• Hoekjes en inkepingen die gemaakt moeten worden, zoals bij een drempel en radiator.
• Modellen met een motief moeten heel precies gelegd worden.
• Wanneer er gebruik wordt gemaakt van meerdere stukken, dan moet de naad goed worden weggewerkt en de polen moeten gelijk staan.

Hieronder volgt een filmpje van sneltapijt.nl, die u laten zien hoe een tapijt razendsnel te leggen is.