Informatie over tapijt

Om je thuis te voelen in je woning, is het belangrijk dat je kiest voor een interieur dat je fraai vindt en dat bij je past. Dit geldt ook voor de muren en vloeren. In de meeste gevallen wordt niet in iedere ruimte in een woning dezelfde vloerbedekking gelegd.

 


Dit verschilt per kamer; zo leg je in een badkamer een andere vloerbedekking dan in de slaapkamer. Een voorbeeld van een veel gebruikte vloerbedekking is tapijt, en hierover gaan we het in dit artikel over hebben.

Toepassing in diverse ruimtes in huis
Tapijt is een lekkere zachte vloerbedekking die vooral in slaapkamers wordt gelegd omdat het lekker warm, zacht en comfortabel aanvoelt. Het maakt niet uit welke kleur de slaapkamer heeft, er is altijd wel een vloerbekleding te vinden die geschikt is voor jouw slaapkamer. Natuurlijk kun je het ook in andere ruimtes in huis leggen, zoals:
• Baby- en kinderkamer; zodra je een baby hebt die gaat kruipen of lopen, dan is een stevige maar zachte vloerbedekking ideaal. Mochten ze vallen, dan is de kans op verwondingen minimaal vanwege de zachtheid.
• Hal en gang; ben je van plan om het in de hal en in de gang te gaan leggen, dan moet je er wel rekening mee houden dat hier veel op gelopen gaat worden en dat er met name in deze ruimtes viezigheid op het tapijt kan komen. Voor ruimtes zoals de gang en de hal zijn er speciale soorten die geschikt zijn voor zwaar gebruik. Ook verstandig is om in deze ruimtes te kiezen voor een donkere of gemêleerde kleur.
• Woonkamer; de woonkamer wordt vaak als één van de belangrijkste ruimtes in huis gezien en hier wordt dus ook veel aandacht aan besteed. Er zijn diverse soorten mogelijkheden, zoals tegels, kamerbrede uitvoeringen, karpetten en lopers die je uitstekend kunt combineren met het interieur. Het is overigens op dit moment weer heel hip om tapijt in je woonkamer te leggen.

Verschillende typen en materialen
Als je van plan bent om tapijt in huis te gaan leggen, dan kan dit nog een behoorlijk moeilijke keuze worden. Er zijn in diverse winkels in heel Nederland veel verschillende soorten te verkrijgen, die allemaal net weer iets anders zijn. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de bouclé, de geschoren bouclé, de moquette, de frisé, de saxony en de shag of semi-shag. De diverse soorten verschillen hierbij voornamelijk op het aspect van de structuur, dus de polen. Ook zijn vrijwel alle soorten in veel verschillende kleuren en patronen te verkrijgen. Niet alleen zijn ze in de standaard kleuren zwart, wit, rood en blauw te krijgen, maar ook in de fellere kleuren zoals oranje, geel en appeltjes groen.

Comfort, isolatie en onderhoud
Het is natuurlijk niet voor niets dat zoveel mensen voor bepaalde ruimtes in huis een vloerbedekking als tapijt kiezen. Het komt vaak tegemoet aan de meest uiteenlopende wensen en eisen van mensen door zijn voordelen en gunstige eigenschappen. Het is niet alleen warm, zacht, comfortabel een sfeervol maar ook luxe, modieus en decoratief. Een aantal andere voordelen zijn:
• Behaaglijk; de meeste mensen krijgen al gauw een comfortabel en behaaglijk gevoel wanneer zij een ruimte binnen lopen waar tapijt op de vloer ligt. Het is erg goed te combineren met andere onderdelen van het interieur, zoals gordijnen, lamellen, meubels en wanden.
• Geluiddempend; Je kunt er het geluidsniveau aanzienlijk mee verminderen. Bij een harde vloerbedekking kan hard praten, met hakken lopen, tv kijken en radio luisteren al snel irritant zijn voor de andere mensen in huis of zelfs de buren.
• Warmte-isolerend en energiebesparend; doordat dit materiaal warmte isoleert, is het comfortabel om er met blote voeten op te lopen, er op te liggen of voor spelende kinderen. Omdat het warmte-isolerend is, wordt vloerverwarming afgeraden in combinatie hiermee.
• Onderhoudsvriendelijk; de meeste materialen die tegenwoordig gemaakt worden, krijgen een vuil- en vlekwerende finish waardoor vuildeeltjes zich minder snel eraan vasthechten. Een tapijt hoef je in principe maar twee keer in de week te stofzuigen en eens in de zoveel tijd heeft het een goede onderhoudsbeurt nodig. Deze zou je door een professioneel reinigingsbedrijf kunnen laten uitvoeren.